Nærmiljø

En akkurat passe stor, gammel eventyrskog brer seg ut mot Oslofjorden ytterst syd på Jarlsø. Her kan man gå tur blant gamle furuer, villkaprifol,
markjordbær og mosetepper. På sydspissen ligger øyas eget fyr, som fortsatt er i drift. Og litt bortgjemt i moselandskapet – to gamle steinbunkerser.

 

På resten av øya utvikler vi nye botaniske miljøer utformet i samarbeid med landskapsarkitekter med sans for å spille på lag med naturen. Pil, siv og ulike prydgressorter benyttes – arter inspirert av karakteren på det omliggende fjordlandskapet. I tillegg siviliserer vi med roser, småtrær, prydbusker, store gressplener, rullesten og skulpturer. Dette er ’hagen’ til beboerne på Jarlsø.

Ingen trenger å bekymre seg for å klippe plenen, eller luke bedene. Gartnere tar seg av den saken. For beboere med grønne fingre er det fritt fram for botaniske utskeielser på egne romslige terrasser.

 

På bryggeområdene foran Vestsiden 1 har vi bygget en 150 meter lang, flott trepromenade, med sjøboder og sittebenker. Flytebryggene med
båtplasser er for beboerne. Kyststien fortsetter foran Vestsiden 2, helt bort til brua. Foran Vestsiden 2 har vi opparbeidet en stor og flott sandstrand som har sol hele dagen, ´til den går ned´, speilet i Jarlsøsundet.

 

Området rundt Tårnet og Tun Sydøst er opparbeidet og beplantet med samme høye standard som på vestsiden av øya, med blomstereng som en naturlig overgang mellom skog og plenområder, og masse flotte bed med busker, trær, stauder og blomster.

 

Vi har bevisst forsøkt å skape en glidende overgang mellom uteområdene og furuskogen, og blant annet benyttet sedum på store arealer. Sedumen passer fargemessig godt inn med både Tønsbergitten i det naturlige fjellet her, og den naturlige skjærgårdsvegetasjonen.

 

Uteområdene rundt Innseilingen 1 og 2 har også fått rikelig, variert og nøye gjennomtenkt utforming og beplantning, inklusive bølgeplen med vårblomster, og japanskinspirert område med naturstein og japankirsebær-trær.

 

Dypvannskaia foran Tårnet og Tun Sydøst er oppgradert, og har fått badestige. Nylig har vi også opparbeidet ny kyststi langs ”lagunen” sydøst på øya, og utvidet moloen foran Innseilingen 1 med badefasiliteter.

 

Vi fikk terningkast 6 for uteområdene foran Vestsiden 2 av Norges ledende fagblad for utomhusarkitektur, UTEMILJØ. Det er vi stolte over, og det styrker oss i overbevisningen om at det er viktig å legge mye ressurser og omtanke i uteområdene. Dette er beboernes nye hage, og også til glede for besøkende og omgivelsene.